Menu

Kopen goedkoper dan huren?!

Misschien heb je nog nooit nagedacht over een eigen zelfstandige woning, maar kopen of huren in The Waldo is veel goedkoper dan je denkt! De zeer lage aanschafprijs, de beperkte bijkomende aanschafkosten en de mogelijkheid om Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aan te vragen voor je hypotheek, zorgen voor zeer lage woonlasten. Hypotheeklasten van minder dan €198,- per maand zijn mogelijk waardoor jouw totale woonlasten (inclusief energiekosten, belastingen, servicekosten, etc.) ver onder de €300,- per maand blijven. Ook kan je zeer voordelig huren (< €300,- netto) als je iemand bereid vindt om een woning voor te kopen en deze aan je te verhuren. Er zijn dus verschillende manieren om in The Waldo te wonen (zie ook de rekenvoorbeelden):

(a)    Je koopt een studio met een (hypothecaire) lening:
Als je een hypotheek wil afsluiten bij een bank of verzekeraar, heb je hiervoor wel een inkomen nodig van minimaal 18.000 euro bruto per jaar om het aankoopbedrag en bijkomende kosten 100% te kunnen financieren. Als je dit bedrag niet verdient, kan je natuurlijk ook een lening aangaan bij je ouders, een familielid of een goede kennis.

Mochten zij meer zekerheid willen krijgen op terugbetaling van deze lening en de rente, kan je deze aan ze geven door een hypothecaire inschrijving op jouw woning via de notaris te regelen. De maandelijkse bruto woonlasten zijn in deze situatie zeer laag met de huidige lage rente.

Daarnaast kan je ook nog eens een deel (33-52% afhankelijk van de hoogte van jouw inkomen) van die betaalde rente aftrekken in box 1 van de aangifte Inkomsten Belasting (IB) waardoor de netto woonlasten nog lager zullen zijn! En natuurlijk ben je eigenaar en profiteer je dus van een waardestijging van de woning in de toekomst.

Voor een rekenvoorbeeld van deze mogelijkheid, klik hier!

(b)   Je koopt een studio met geld dat jouw ouders schenken:
In 2014 geldt er nog een regeling waarbij ouders belastingvrij aan kinderen een bedrag tot maximaal 100.000 euro kunnen schenken voor de aankoop van een woning. Voorwaarde is wel dat je deze schenking via de notaris regelt en voor het einde van het jaar een koopovereenkomst moet hebben getekend. Uiteraard kunnen jouw ouders ook een deel van de aankoopsom schenken en een ander deel lenen (zie optie a). Ook hier profiteer je weer van de waardestijging van jouw woning in de toekomst.

Voor een rekenvoorbeeld van deze mogelijkheid, klik hier!

(c)    Je vraagt je ouders, een familielid of een goede kennis om een studio te kopen en te verhuren aan jou:
Op deze manier verdient jouw verhuurder een prachtig rendement op de studio (zie “Beleggen”) en kan je zelf voor een zeer lage prijs de kamer huren. Deze huurprijs kan zelfs lager worden dan €300,- per maand door de huurtoeslag die je kan aanvragen (zie www.toeslagen.nl).

Voor een rekenvoorbeeld van deze mogelijkheid, klik hier!

HYPOTHEEKADVIES:
Om een hypotheek aan te vragen (als je minimaal 18.000 euro bruto verdient bij 100% financiering), kan je gebruik maken van een mooie aanbieding die speciaal voor The Waldo is gemaakt door hypotheekadviseur Retourion Hypotheken. Retourion Hypotheken is een organisatie van professionele en onafhankelijke financiële adviseurs. De professionaliteit van de adviseurs van Retourion komt voort uit de jarenlange ervaring op het gebied van fiscaliteit, hypotheken en verzekeringen.

Exclusief voor The Waldo bieden ze een tarief van € 1.250,-  (50% lager dan bijvoorbeeld De Hypotheker)  aan voor de begeleiding, advisering en bemiddeling bij de hypotheekaanvraag. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

MAANDELIJKSE KOSTEN (BUITEN FINANCIERINGSKOSTEN):
Het gebouw The Waldo is gebouwd op grond van de gemeente Den Haag. De kosten voor de erfpacht bedragen ongeveer  €10,-  (halfjaarlijks afrekenen). Ook is het mogelijk de erfpacht in 1 keer eeuwigdurend af te kopen.

De Vereniging van Eigenaren (VvE) draagt zorg voor het beheer en het onderhoud van het gebouw (zie voor meer info hier). De maandelijkse bijdrage aan de VvE (servicekosten) bedraagt naar verwachting  rond de  €40 euro.

Alle woningen hebben een eigen elektra-, water- en gasmeter. Hierdoor kan je zelf een contract afsluiten met een leverancier naar keuze en heb je dus ook zelf het verbruik en de kosten in de hand. De energiekosten zijn laag door de goede isolatie (energielabel A++)

HOE WERKT HET AANKOOPPROCES?
Als je een woning wil kopen, wordt eerst een Koop- en Aannemingsovereenkomst gesloten. Hierin worden de voorwaarden van de koop vastgelegd en geef je opdracht aan de aannemer om de woning te bouwen.

Een hypotheek kan worden aangevraagd met Nationale Hypotheek Garantie. Door deze garantie, verstrekt door de overheid, wordt een eventuele restantschuld vergoed door het waarborgfonds bij een gedwongen verkoop als je buiten jouw schuld om in financiële problemen bent geraakt.

De juridische levering van de woning vindt plaats via de notaris. Hij stelt de zogenaamde Akte van Levering op en als die is ondertekend (en de koopsom betaald), is de woning formeel eigendom. Dan wordt de woning ingeschreven in het Kadaster op jouw naam.

Nadat de Akte van Levering is ondertekend, krijg je niet direct de sleutel omdat de woning nog moet worden gebouwd. Zodra dat is gebeurd, is er de oplevering door de aannemer en vindt de sleuteloverdracht plaats.

Wellicht heb je vragen over bovenstaande informatie. Voor de meest gestelde vragen, klik hier om te zien of jouw vraag erbij staat.

Mocht je daar geen antwoord op jouw vraag hebben gevonden, neem dan contact met ons op door een mail te sturen met jouw vragen naar advies@thewaldo.nl of door te bellen naar:    XXX   (op werkdagen tussen                 ).